Bouw Ontdekhal in Utrecht van start

Anja van den Einden

Anja van den Einden

Persbericht 25 september 2020

Onder toeziend oog van vertegenwoordigers uit Onderwijs, Overheid en Bedrijfsleven heeft wethouder Kees Diepeveen op 24 september het officiële startsein gegeven voor de bouw van De Ontdekhal in Utrecht.

Het voormalige tuincentrum De Minstroom in Overvecht wordt door TEC Utrecht omgebouwd tot de Ontdekhal’: een broedplaats voor creativiteit en innovatie, waar kinderen en jongeren hun talent voor techniek ontdekken. Daar ontwerpen, bouwen en presenteren ze hun eigen uitvindingen met de programma’s van “de Uitvinders”van de Ontdekfabriek in Eindhoven. Technici en studenten gaan hun passie voor techniek, creativiteit en innovatie delen met jongeren. TEC Utrecht is een initiatief van een tiental bedrijven uit de bouw- en techniek sector die zichzelf de opdracht hebben gegeven iets te doen aan de mismatch op de arbeidsmarkt in de techniek. De mismach verkleinen door aan de basis te werken aan meer instroom van technisch geschoold personeel in Utrecht: in het bijzonder in Overvecht.

30 basisschoolklassen uit de stad zijn actief geweest met het zogenaamde ‘Uitvindersprogramma’, waar kinderen binnen een aantrekkelijke context zelf onderzoeken, ontwerpen, bouwen en hun uitvindingen presenteren. Zij kunnen hun techniekavonturen straks aanvullen met een programma in De Ontdekhal. In het VO zijn scholieren in het programma ‘Invented by All’ al van start gegaan met uitdagende opdrachten van partnerbedrijven van TEC Utrecht: BAM, Portaal, Eneco en Heijmans.

Tijdens de startbijeenkomst onthulde wethouder Kees Diepeveen het bouwbord van De Ontdekhal. Bob Scherrenberg (Overvecht Vastgoed) en Albert Hutschemaekers (Voorzitter Stichting TEC Utrecht) tekenden de huurovereenkomst voor het pand. Daarna werd het inhoudelijk programma en concept toegelicht door Hugo Vrijdag, mede-oprichter van De Ontdekfabriek in Eindhoven en De Uitvindfabriek in Breda.

Met de komst van De Ontdekhal krijgen kinderen en jongeren een doorkijk naar de mooie kansen die er liggen in de bouw- en technieksector voor een goede toekomst op de arbeidsmarkt. In de wijk Overvecht wordt volop gerenoveerd en geїnvesteerd in duurzaamheid: de kansrijke loopbaan in de techniek ligt om de hoek!

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie en een bijdrage van de Gemeente Utrecht.

Partners in het project zijn: Gemeente Utrecht, PCOU Willibrord, NUOVO,

ROC Midden-Nederland, Bouwmensen Utrecht, Rova Beheer, Heijmans Vastgoed, BAM, Portaal, Eneco Warmteproductie Utrecht, Singel PD

Meer informatie kunt u verkrijgen bij:

Albert Hutschemaekers, voorzitter TEC Utrecht
06511144120

Anja van den Einden, Directeur De Ontdekhal
06-12085366

www.ontdekhal.nl